Archive for the ‘Moesbalkon’ Category

PostHeaderIcon Moesbalkon

Het gaat goed met alle plantjes, en er zijn er weer een paar uitgevlogen vanuit de warme huiskamer naar het balkon.
Ook hebben we van allerhande huis tuin en keuken materiaal een minikas gemaakt, het moesbalkon gaat immers ook over consuminderen en hoe doe je dat beter dan allerhande oude dingen te gebruiken om nieuwe dingen te creëren.  Met het natvilten wat ik regelmatig doe gebruik ik namelijk elke keer een stuk bubbelfolie, en als je dit een aantal keer gebruikt heb zijn ze bubbeltjes ‘leeg’ en werkt het voor het vilten niet zo goed meer. Maar je kan er wel ideaal een ‘tent’ van maken waarin de groenten die dat nodig hebben lekker kunnen ‘zweten’:

Overigens is het nu wel iets mooier afgewerkt, en gezien het feit dat het best hard waait buiten op dit moment en de komkommers nog roerloos staan kan ik ook zeggen dat het werkt 🙂

De komkommer groeit al goed (rechts) daarnaast de boontjes in het midden en ruimte voor de spinazie die morgen de grond in gaat!

De pompoenen zijn 'uitgevlogen' en staan nu tussen de pluksla en de worteltjes(links) in.

De tomatenplantjes gaan heel hard! Ook de knoflookbieslook gaat ook goed!

In de voorkweekbakken heb ik nu wat extra boontjes geplant omdat de plantjes die ik had erg kwetsbaar leken. In de andere kweekbak heb ik extra bloemkool gezet omdat de bloemkool de enigste zaadjes zijn die nog weinig doen.

Tot zover de update voor nu!

PostHeaderIcon Groei

Maar weer eens een update van ons moesbalkon.
De komkommerplantjes werden inmiddels te groot voor de kweekbak, en aangezien we nog even niet het budget hadden om direct de minikas te gaan maken heb ik een creatieve oplossing bedacht om ze toch naar buiten te gooien. Men neme een oude pot, aarde en de oude luieremmer van T. en zie mijn zelf gecreëerde pot-kasje:

Op de plek die vrijkwam in de kweekbak heb ik nu mini pompoenen geplant, extra geschikt voor het maken van lantaarntjes, voor T. omdat ze dat al jaren zo graag wil.

Ondertussen is Benny druk bezig met het maken van mijn moesbakken, eentje is klaar en van de week gaan we er nog eentje ombouwen tot minikas zodat alle opgekweekte plantjes strakjes lekker naar buiten kunnen.

Moesbak gemaakt van oude vleeskrat.

Het idee van de moesbakken is heel simpel, Benny heeft een oud distributiekrat genomen en daarin een stuk fijn jute geniet. Zo kan de aarde niet weg maar het overtollige vocht wel. De bakken hebben een hoogte van ongeveer 25 centimeter en er gaat ruim 45 liter aarde in, ruim genoeg voor het groeien van groente dus.

In het eerste krat heb ik vanmiddag worteltjes en pluksla geplant. Deze twee hoeven niet onder glas dus staan nu lekker in het zonnetje op het balkon, krijgen ze warmte zat 🙂

Wortels en pluksla, met nog ruimte in het midden voor een andere groente.

Mijn tomatenplantjes begonnen ook de kweekbak uit te groeien, die heb ik vanmiddag samen met een knoflookbieslook plantje nog even binnen (achter het glas) in een halve meterbak uitgeplant. Ze zien er nu een beetje troosteloos uit, ik hoop dat ze later de schrik nog te boven komen:

Tomaten en knoflookbieslook

Ik heb ontzettend veel lol in het klooien met plantjes en groenten, de hoop is dat het ook echt wat gaat worden en we strakjes een aantal keer kunnen eten van eigen balkon. Lukt het niet heb ik een goede leerschool voor volgend jaar en een hoop lol gehad 🙂 Ik hou jullie op de hoogte!

PostHeaderIcon Moesbalkon!

Al twee jaar wil ik graag samen met T. wat groenten en fruit proberen te kweken. Elk jaar was ik te laat maar dit jaar zijn we eindelijk begonnen! Vorige week zette ik de eerste zaadjes binnen in de kweekbakken om voor te kweken:


De eerste zaadjes die voor gekweekt moesten worden waren bloemkool, komkommer,  stamslaboontjes, aardbeien en tomatenplantjes.
Na het planten hebben we ze lekker in het zonnetje gezet:


Na drie dagen was er bij de komkommer al leven te zien!!

Nu zijn we een week verder en we verbazen ons allemaal over hoe snel het lijkt te gaan. Papa Benny mag nu wel op gaan schieten met de buitenbakken 🙂


De komkommer groeit! Maar ook de boontjes beginnen al te leven:

 

We hebben er onwijs veel plezier in, en ook al mislukt het allemaal ontzettend, de voorpret is al leuk. We gaan jullie stap voor stap op de hoogte houden van ons eetbaar balkonnetje!