Miran 2.0

Big girls you are beautiful

Vandaag afspraak 3 bij de NOK (Nederlandse obesitas kliniek, dus vanaf nu ga ik het ook niet meer uittypen :-P).

Deze afspraak is de eerste afspraak die je na volledig groen licht van verzekering en artsen krijgt. De eerste afspraak waarbij je dus 100% zeker weet dat je geopereerd gaat worden. 

Het was als eerste een voorlichtings bijeenkomst waar je met meerdere mensen voorlichting krijgt over hoe wat en waarom je te wachten staat. Als eerste verteld door een verpleegkundige, daarna door de chirurg.
Hierna krijg je nog een afspraak met de chirurg 1 op 1 om door te spreken voor welke operatie hij gekozen heeft en daarna nog een weegmoment.

De bijeenkomst was weer veel ‘ja dat wist ik al’ informatie. Maar dat komt waarschijnlijk door mijn eigen medische scholing en het feit dat ik me altijd enorm goed inlees in alles waar ik mee start. 
De chirurg was een man naar mijn hart, eerlijk, duidelijk en vooral mijn soort humor. Geen verzachtende omstandigheden, geen verzachtende praatjes, wel een enorm goede motiverend verhaal. 

Belangrijke informatie die ik deze bijeenkomst geleerd heb: 
– Voor de operatie moet ik vanaf het weegmoment van vanmiddag nog 5 kilo afvallen, dit moet iedereen die dit traject doet om de vervetting van de lever terug te brengen. De lever moet namelijk bij de operatie opzij gelegd worden en als je niet afvalt lijkt dat op (zoals de verpleegkundige zo mooi uitlegde) alsof je een drilpudding met een theelepeltje wil optillen. Met de nodige kans op bloedingen dus. 
– De duur van de operatie zal ongeveer 1 uur zijn. Waarna ik geacht wordt 3 a 4 uur na de operatie alweer te wandelen 😛
-Herstel zal 3-6 weken duren, waarbij ik drie weken zo min mogelijk mag tillen of kracht mag zetten op mijn buikspieren.
-Omdat ik een hoog BMI heb moet ik nog tot 40 dagen na de operatie zelf trombosespuitjes zetten. Dat vind ik een dingetje 😉
-Na de operatie zal ik 5 dagen alleen maar vloeibaar mogen eten. Dat valt mij alles mee want bij de andere soort operatie is dat 14 dagen 😉

En nog allerhande meer info, maar vind het niet boeiend alles tot in detail te delen.

De chirurg heeft gelukkig volledig mijn wens over genomen en besloten tot een gastric bypass, of zoals hij zelf aangaf: dat is nou eenmaal altijd de beste keuze en alleen in specifieke situaties (bv nog een kinderwens hebben) zullen ze liever voor een sleeve gaan.
Ik krijg echter niet een standaard bypass waarbij 75 cm van de darm buitenspel gezet wordt maar een verlengde bypass waarbij mijn nieuwe maagje verder pas weer op de darm wordt vastgezet waardoor meer darm geen rol meer speelt bij de vertering en in principe ik meer zou moeten afvallen. 

De rode ‘stroom’geeft de weg van het voedsel weer. Waar normaal gesproken de spijsvertering al direct na de maag begint komen de spijsverteringssappen (de groene stroom) na de bypass pas veel later in de darm bij het voedsel waardoor er dus minder opgenomen kan worden en je dus afvalt (beetje kort door de bocht maar even makkelijk uitgelegd).
Er wordt dus op 3 plekken in de organen gesneden,  twee compleet nieuwe verbindingen gemaakt.

Bovenstaand een plaatje ter verduidelijking wat een bypass nou ongeveer is. Voor wie een filmpje (zonder al te veel bloederige beelden) fijner vindt staat hier een duidelijk (even doorscrollen naar 1minuut 20 voor de operatie): https://www.youtube.com/watch?v=Kz7vw3sE-78

Er werd vooral gehamerd op wat ik al wist, het is niet dat je door een bypass afvalt, je valt af door de levensstijl verandering die je door dit traject gaat krijgen. 

We moesten de arts vooral beloven dat we ons vanaf vandaag niet meer schuldig gaan voelen om ons gewicht. Dat dit iets is wat we gewoon genetisch meegekregen hebben en dus alles behalve onze eigen schuld is. 

Ik vond online nog een filmpje waarin twee van de chirurgen van de NOK aan het woord komen wat ik best interessant vond. Overigens zie je in dit filmpje een gastric sleeve, bij mij gaat dus niet een deel van mijn maag verwijderd worden!
https://wnl.tv/2018/09/13/behandeling-van-een-half-uur-leeft-iemand-tien-jaar-langer/
Ik heb een enorm goed gevoel bij de NOK en zijn artsen. Ze zijn open en eerlijk winden er geen doekjes om en vertellen geen sprookjes.

Al met al zie ik er enorm naar uit om met mijn nieuwe leven te beginnen, hoewel die eigenlijk vanaf morgen echt begint want die 5 kilo moet er toch binnen uiterlijk 10 weken vanaf zijn. 

ik ga ervoor, op naar Miran 2.0

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *